Att läka från kronisk sjukdom – del 1: Vibrationer av ord

Kronisk – ett laddat ord som tar bort hopp
Vad är en kronisk sjukdom? I vår värld använder vi ordet kronisk om något som anses vara stadigvarande, för alltid, for ever and ever. Men vad betyder egentligen kronisk?

Kronisk kommer från latinets chronicus som betyder ”långvarig”, ”som avser tiden”. När jag läste homeopati fick jag lära mig att kronisk innebär ett tillstånd som har varat mer än tre veckor. Så när vi pratar om kronisk sjukdom idag, menar vi då samma sak som när begreppet myntades?

Det är en ganska intressant fråga. Kanske ville man bara hitta ett begrepp som betydde att det tar längre tid att läka men för dens skull inte att det behövde ta hela livet. Kroppen behöver ju också rätt förutsättningar för att kunna läka.

Tänk om man resonerade på samma sätt med en bil som vi gör med oss människor. Du har fyllt på en olja som inte är original för bilen och den börjar krångla – är den då slut för alltid? Skulle vi nöja oss med att säga att ”det går inte att göra något åt detta tyvärr, bara att skrota”? Nej, såklart inte, vi skulle ge den rätt olja – rätt förutsättningar för att den ska fungera bra igen. Det är likadant med oss människor, får kroppen rätt förutsättningar så kan den läka alldeles förträffligt.

Vibrationen av ett ord
Jag upplever att vi idag tar så lätt på begreppet ”kronisk sjukdom” och att vi använder det så fort vi inte vet hur vi ska lösa en symtombild vi står inför. Jag tror att betydelsen av ordet har blivit något helt annat än vad det kanske var menat från början. Ordet är idag så laddat och väldigt många månniskor går ut från sin läkare men det ordet ringande i öronen. Och betydelsen av det tar bort hopp och tron om att kunna bli frisk.

Du har säkert hört talas om placebo. Det innebär att om du har en stark tilltro på en medicin, till exempel, så blir du frisk om du tror att det är den medicinen du stoppar i dig fast i själva verket har du fått sockerpiller. Det finns många studier på det. Men har du hört talas om det motsatta – nocebo? Det innebär tvärtom. Om du får veta att medicinen har kraftiga biverkningar så kan du få dessa biverkningar trots att du bara har fått sockerpiller. Vad tror du händer i din kropp om du får höra att du har fått en kronisk sjukdom som inte går att bota?

Vi blir alla oerhört påverkade av vad som sägs och skrivs. Ord har en laddning som påverkar oss bara genom att vi läser det eller hör det. Vibrationen av ordets frekvens når oss oavsett om vi medvetet tar emot det eller inte. Vårt nervsystem tar emot det i form av en tanke och det bildas en biokemisk reaktion som blir en känsla i kroppen. Den här biokemiska reaktionen, känslan, lagras i kroppen och bildar ett varande som vi badar i. Ju längre tid vi går utan att bryta den desto svårare att omvända den. Men det går!

Hur uppbringa hopp när man är svårt sjuk?
Jag har läkt från ME. Det tog 15 år från det att jag blev sjukskriven till det att jag kände mig helt frisk. Väldigt lång tid kan man tycka men jag har fått leta mig fram. Det fanns ju inte direkt någon beskrivning att gå efter. Jag fick hela tiden höra att det var kroniskt och det är ju också det man läser överallt idag. Vad tacksam jag är att jag inte lyssnade på det! Jag accepterade det inte helt enkelt. Men självklart påverkade det mig ändå. Jag har fått jobba dubbelt hårt med mitt varande, gamla tankar och känslor som bildat mönster hos mig. Mönster av ett varande, en kronicitet som inte var så lätt att bryta.

Jag behöll hoppet genom att ha en stark målbild framför mig om vad jag ville göra när jag blev frisk. Jag såg mig själv i den rollen och den var verklig för mig. Jag kopplade målbilden till starka positiva känslor; glädje, stolthet, lättnad etc. och sakta men säkert tog den mig framåt. Visst hade jag perioder av tvivel och känsla av nedstämdhet men så kom jag tillbaka och fortsatte min strävan framåt. Till slut gav det resultat.

Läkning är en holistisk process och omfattar allt som är du; din fysiska, psykiska, mentala och andliga hälsa. Alla delar behöver sin stöttning och allt läker inte samtidigt. Under min läkning har jag genomgått flera olika typer av behandlingar, ändrat kost, tillfört kosttillskott etc. Allt jag har gjort har knuffat mig en bit framåt. Men om jag inte hade haft min starka målbild, mitt hopp, hade jag aldrig kommit vidare. Därför börjar jag min miniserie om holistisk hälsa med just detta!

Kram Sandra

Liknande inlägg

När livet vänder

Fredagen den 11 juni går jag hem från mitt arbete som VD på en säljbyrå. Jag hade känt mig trött och hängig

Var rädd om ditt hjärta!

SelenSelen är en mineral, en viktig antioxidant, som stärker hjärtats och andra musklers funktioner. Selen finns i alla kroppsvävnader förutom i fettvävnad.

Min VISION för 2019

 Mitt första blogginlägg för det nya året handlar om min VISION. En VISION om vad jag vill genomföra och åstadkomma under 2019,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev