Enzo Enzym på äventyr i magen

Kom igång och dansa loss till Enzos Tuggarock!

Enzo Enzym bor i blindtarmen och han älskar att krama bajs! Lisa Lever samlar på vitaminer och mineraler och Bosse Bikarbonat är helt crazy och pruttar på smulor för att göra dem glada efter att Salle Saltsyra har surat ner dem.

Låter det galet? Men det är det inte alls, det är bara en helt vanlig dag i matspjälkningskanalen!

Har du någon gång funderat över vad som händer i magen? Hur det kommer sig att maten vi äter kommer ut som en brun bajskorv nästa dag?

I matspjälkningskanalen är det full fart från morgon till kväll och Enzo Enzym och hans kompisar har fullt upp. Följ med honom och hans härliga medarbetare på en svindlande och fantastisk resa genom hela kanalen. Du får bland annat lära dig varför det är så viktigt att tugga ordentligt och varför vi pruttar.

Enzo Enzym är en dramatiserad faktabok för barn. Syftet med boken är att få barn (och vuxna) att på ett enkelt och roligt sätt få förståelse för en oerhört viktig del av vår kropp – nämligen matspjälkningskanalen.

Boken är skriven av Sandra Lindström som är Funktionsmedicinsk Näringsterapeut och som driver Funktionsmedicinska Kliniken i Åkersberga. Hon träffar dagligen både barn och vuxna med mage/tarmproblem. Genom att utbilda och informera om hur matspjälkningen fungerar samt hur
kost kan påverka så kan många hjälpa sig själva.

Recensioner

Missa inte denna pärla!!!!

Enzo Enzym är en hjälpsam typ som bor i din kropp. Han och alla hans kompisar behövs för att din mage ska fungera bra och för att resten av din kropp ska få de byggstenar den behöver för att växa sig frisk och stark. Sandra Lindström har gjort en spännande berättelse om matens väg genom kroppen, där hon på ett enkelt men underhållande sätt lär ut grundläggande kunskaper för välmående. Inte bara barn, utan även många vuxna behöver påminna sig om hur vi kan ta hand om oss själva på bästa sätt och hjälpa vår mage och tarm.

Historien är spännande och pedagogisk och passar stora som små lika bra skulle jag säga. I dagens höga samhällstempo är måltiden en viktig stund att samlas kring, att hinna njuta av och tillsammans skapa goda vanor. Jag tänker mig att barnen blir mer intresserade av att äta, men förhoppningsvis också delta i att laga nyttig mat efter att ha hört denna berättelse. Missa inte denna pärla!!!!

Att få äran att recensera denna mycket viktiga ”barnbok” är för mig en stor glädje. Som matforskare med ett brinnande intresse för människors hälsa och framför allt barns hälsa (där jag själv har jobbat ute i skolköken som kock och köksmästare under dryga 14 år för att just påverka skolmaten och barns kunskaper om hälsa) så önskade jag att jag hade haft tillgång till denna lekfullt beskrivande och mycket pedagogiska ”barnbok”. Som så enkelt men tydligt beskriver matens väg genom M-A-T-S-P-J-Ä-L-K-N-I-N-G-K-A-N-A-L-E-N, Puh!

Boken beskriver på ett lekfullt sätt hur vår mage fungerar och vilka utmaningar som våra inre organ med alla enzymer får handskas med varje gång vi äter något. Den lättlästa texten med sina roliga och lekfullt inspirerande bilder gjorde att min 6-åriga dotter tog till sig boken med öppen famn. Den ger en djup kunskapsförståelse och inblick som de flesta vuxna inte känner till, eller åtminstone behöver förstå bättre utav. Därav mina ”citat” tecken när jag talar om barnbok.

Det som gör författaren Sandra Lindström så trovärdig och seriös i sin ambition att verkligen bidra till något bättre, framför allt hos barn, är att hon även beskriver sin egna hälsoresa genom sina barn och deras hälsoproblem. Vilket jag kan identifiera mig till 100% med, då jag själv gjort samma resa.

Denna bok borde vara den mest lästa boken för barn och deras föräldrar men även för alla pedagoger, förskolefröknar samt till och med alla rektorer och måltidspersonal. För om alla kände till det som beskrivs i denna bok, skulle vi prioritera våra måltider med mer tid att tugga maten, och vad vi stoppar i oss. Faktum är att jag skulle vilja se fler böcker av denna författare som beskriver alla kroppsfunktioner, allt från vad som händer med olika sorters föda; såsom mat, godis, läsk etc. när vi äter dessa till vikten av att tänka positivt, djupandas och röra oss regelbundet.

Jag väntar med spänning på uppföljaren som beskriver vad vi skall äta för att kroppen skall kunna bli av med alla de gifter vi får i oss samt maximera näringsupptaget.

Här kan du köpa boken om Enzo Enzym och hans vänner:

Har du några frågar?

Du kan alltid kontakta oss via telefon, mail eller på facebook. Välkommen!